Innovative Science Lab Designed for Student Achievement


Located on the Missouri State University Campus in Springfield, the Greenwood Lab School Science Scholars’ Addition opened for classes on January 17.


Greenwood students have a history of excellence in science and many go on to have careers in science-related fields. A new science wing has been a long-term dream for the school. The project was made possible by a family with three generations of Greenwood graduates who offered matching funds specifically for this project.

This addition is not just about adding more space, it’s also about adding innovative, state-of-the-art labs and learning facilities for teaching students about physics, earth sciences, chemistry, and biology. The building is designed to be a teaching tool for high school and university students that features over-sized, flexible space for a range of curricula and pedagogy. All classroom elements (desks, lab stations, and computers) are mobile for greater flexibility and adaptability. As our MEP engineer on the project, Ross & Baruzzini designed utility service pipes that are color coded so students know exactly how their classrooms are serviced. The classroom ventilation system was designed to meet university laboratory air quality levels. Designed to be a truly 21st century school, the addition is intended to foster creativity and curiosity in an informal, student-oriented environment.

Additional needs addressed by the project include:

  • Informal learning spaces consisting of three student gathering/lounge areas, one of which can accommodate an entire class

  • Enhanced primary and middle school science facilities in the existing science classrooms, which were renovated and re-equipped

  • A new “front” to the rear of the building along an emerging primary vehicular route on campus

  • Recognition of financial contributions by individuals and families with glass plaques that incorporate science iconography throughout the addition

Designed to and pursuing LEED Silver certification, the addition is oriented for passive solar heating and daylight harvesting which includes automatic and manual lighting settings. Further sustainable techniques utilized in the design include increased thermal performance and indoor air quality, an energy efficient mechanical system, and an efficient use of construction resources.


BRP ARCHITECTS

BRP has been in business for more than 40 years in Springfield, MO specializing in architecture, planning, and development.

Office
Operating Hours

319 N. Main, Suite 200

Springfield, MO 65806

Monday – Thursday: 8am – 5pm
Friday: 8am – 12pm

417-865-6100

info@brparc.com

  • White Instagram Icon
  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White LinkedIn Icon
  • White YouTube Icon

© 2020 BRP Architects