A New Option in Off Campus Living for Area University Students

“Student housing is certainly the darling of commercial real estate now, and probably the most liquid sector right now. We’re going to see a continuing trend toward more development,” says Travis Prince, senior associate with the Jackman Prince group of Marcus & Millichap in Tampa, FL.

This type of real estate development requires location, economy and a safe, comforting setting and amenities in order to be successful.


The Jefferson, a new off campus student living project designed by Butler, Rosenbury & Partners and developed by the Miller O’Reilly Company, may appear to be just another four-story apartment building. A closer look reveals a more substantive contribution to the neighborhood and nearby university community.


An initial challenge was to maximize the use of the site. BR&P worked closely with Olsson Associates to utilize every square foot of property for building, parking, landscaping and site amenities. Ultimately, the site development plan yielded 25.6% green space (20% is required), but left no allowance for storm water detention and treatment. What’s more, the site is in an area of town not served by storm sewers, and the option of providing a new storm sewer system was not feasible.













“Redevelopment sites are a vital element to keeping our urban cores vibrant. The challenge is the infrastructure is simply not made to meet today’s performance standards. The Jefferson is a great example of how a collaborative and innovative approach can solve multiple problems in a cost sensitive economy,” says Eric Dove, PE, Olsson Associates’ Water Resources Team Leader. The design team’s approach to this issue addresses detention and runoff quality by using pervious paving in the drive lanes of the parking lot to collect storm water, which filters through a 3′ deep base rock layer. The voids among the large base rock are used for detention. The water then collects in drain pipes and exits slowly through a series of small pipes.

The building design was approached with sensitivity to the neighborhood which includes two-story 1920’s houses, and across the street, an historic school. The exterior of the building’s office area features brick matching the school, with the rest of the building picking up design elements from neighboring houses.

Lobby 1

The interior office, designed by